Choklad historia- hälsa

Klicka på ordet hälsa för att komma till choklad och hälsa.

Klicka på etik för att komma till sidan  Etik kring choklad

                                         Visste du att ?

att Columbus
Christopher Columbus var med all säkerhet den förste spanjor, som kom i kontakt med choklad som dryck.
Redan år 1502 hade Columbus träffat på kakaobönor på en liten ö utanför Honduras kust.
Han försökte introducera chokladen vid det spanska hovet, men då han inte riktigt visste hur drycken skulle tillagas, blev den brygd man fick fram inte väl mottagen och kung Ferdinand och drottning Isabella tyckte att det var en simpel och smaklös "soppa" han hade upptäckt.

 

…att kakao fungerade som valuta-
Redan på 1000-talet hade kakaobönor använts som betalningsmedel och var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika.
Det fanns, när Cortés anlände till Aztekerriket, listor på varor och tjänster med priser angivna i kakaobönor. Även skatt erlades med denna "myntenhet".
Det sägs att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1.000 ton torkade kakaobönor, en ofantlig förmögenhet.
Med tanke på att kakaobönorna användes som betalningsmedel är det lätt att förstå att drycken inte heller dracks av vem som helst i landet utan främst av en grupp chokladälskare i Montezumas närmaste krets.
Det var ju i princip "pengar" som dracks. Dessutom kryddad med honung och peppar.

…varifrån ordet "choklad" kommer-
I en stad, som han döpte till La Villa Rica de la Vera Cruz, upptäckte Cortés en dryck, som Aztekerna kallade "xocoatl" och som tillagades av kakaobönor. Med lite god vilja kan man få Aztekernas "xocoatl" att på svenska och många andra språk i direkt översättning bli "choklad, chocolate, schokolade, chocolat

… att fransmännen förstod att njuta-
I Frankrike, där man alltid haft förmåga att upphöja ätandet och drickandet till skön konst, infördes speciella ritualer för chokladens intagande.
Helst skulle man dricka den på morgonen, gärna innan man gick upp ur sängen. Därigenom skulle man förlänga känslan av att befinna sig i det behagliga tillståndet mellan dröm och verklighet.
Denna exklusiva njutningsform var förbehållen den aristokrati, som kunde planera sin sysslolöshet efter behag.

 

… att kyrkan fördömde
Som så många gånger tidigare i historien kunde naturligtvis den stränga katolska kyrkan inte stillatigande se hur någon form av njutningsmedel spreds i allt större omfattning och i allt vidare kretsar.
Allra helst som denna njutningsfulla dryck hade rykte om sig att vara ett afrodisiakum, som inte bara gav själen näring utan även potensen.
Bättre blev det inte heller sedan det, sant eller osant, påstods att världen mest omtalade "älskare", Giacomo Geronimo Casanova, inmundigade upp emot många koppar choklad per dag – hur han nu han med detta!

                            

 

                      

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

Templates in Time